Dobrodošli na prezentaciju Agilni Srbija - pridružite nam se!

Tržište rada počinje da vrednuje agilne kvalifikacije

 

Radni prostor pre i posle uvođenja agilnog načina rada

Ima dobrih znakova za agilne programere na domaćem tržištu rada. Iako smo daleko od svetskog proseka, prvi znakovi su tu. Preduzeća počinju da traže zaposlene sa iskustvom u agilnim metodama razvoja.

Kriterijumi koji se navode u oglasima su još uvek prilično uopšteni, spominje se poznavanje agilnih metoda, dok se na nekoliko mesta već spominju specifične "škole" kao XP ili Scrum. Nekoliko oglasa spominje i specifične agilne tehnike kao refaktorizacija ili razvoj vođen testovima (TDD).

Upada u oči da je velika većina oglasa koja spominje ove termine napisana na engleskom. Većinom su to strane firme ili naše koje sarađuju sa stranim firmama kroz neki vid outsourcinga ili offshoringa. Za očekivanje je da se trend polako proširi i na ostale domaće firme. Da vidimo brojke:
TerminBroj rezultata
Agile (methodologies, development, environment) 46
Scrum 14
refactoring 4
TDD 4


Portal: infostud.com

Na kraju, jedan osvrt na situaciju u svetu. Najbolji reper tu je svakako tržište SAD, i dalje najrazvijenije, i vodilja što se inovacija i trendova tiče. Na dice.com, verovatno najpoznatijem portalu za poslove u SAD u oblasti tehnologija, rezultati su sledeći:

1257 oglasa koji spominju Scrum, 4128 koji sadrže reč “Agile” (i većina se odnosi na metodu), 199 oglasa za mesto “Agile Coach”, 231 koji spominju “TDD” i 130 “refactoring” i 949 oglasa koji spominju “Continuous Integration”!

 

Additional information